Inleiding.

Het voormalige INTERNAAT Saint Louis is in 1841 tot stand gekomen als kostschool onder beheer van de in 1840 door de Oudenbossche pastoor W. Hellemons gestichte congregatie der Broeders van de H. Aloysius van Gonzaga, of broeders van Saint Louis. Het functioneert anno 1999 nog gedeeltelijk als kostschool (de Vincentiusbouw), en is overigens in 1999-2000 verbouwd tot appartementen (het voorgebouw en de Aloysiusbouw). Erbij bevindt zich tevens het kerkhof van de broeders. Het in min of meer Neo-Classicistische en Neo-Barokke stijl opgetrokken complex bestaat uit de reeds eerder beschermde KAPEL, het VOORGEBOUW uit 1923, de VINCENTIUS- EN MARIABOUW uit 1843 en later, de ALOYSIUSBOUW uit 1850, het HEK op de binnenplaats, de AULA van ca. 1930 en het KERKHOF der broeders.

Omschrijving.

Het grootste deel van het tussen 1843 en 1923 geleidelijk gegroeide complex bevond zich tot de bouw van het grootschalige voorgebouw in 1923 achter de langgerekte en gesloten tweelaagse bebouwing van de zuidzijde van de Markt. Deze situatie, met de verrassende open en ruime couren en tuinen achter de gesloten bebouwing is typerend voor de verborgen wijze waarop hier een omvangrijk areaal aan katholieke kloosters en instituten groeide tot een geheel dat zelfs in Brabant ongekend van omvang is. Achter het zeer gesloten, massale voorgebouw, dat door de hogere ligging van de Markt het silhouet van de plaats mede bepaalt, ligt een ruime, langgerekte cour die aan drie zijden wordt ingesloten door grotendeels witgepleisterde voormalige internaatsgebouwen, die ondanks verscheidene verbouwingen hun onderlinge samenhang en stijl hebben behouden. De veelal strakke min of meer neo-classicistische gebouwen krijgen door de kapel en de opvallende Aloysiustoren een neo-barok accent, waarbij de internaatskapel fungeert als verwijzing naar de Romeinse Sint Pieter, een tegenhanger van de massale parochiekerk van de HH. Agatha en Barbara.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en geografische ontwikkeling, namelijk de stichting van katholieke onderwijscongregaties en de uitgroei van Oudenbosch tot onderwijscentrum van nationaal belang, het is van belang voor de typologische ontwikkeling van de internaatsgebouwen; het is van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven; het is zeldzaam vanwege de combinatie van eerder genoemde kenmerken.