Inleiding

KATHOLIEKE KERK met PASTORIE en H.HART-BEELD van de parochie van de H. Salvius te Limbricht, 1922. De kerk werd ontworpen door de architecten J. Cuypers en P. Cuypers, de pastorie door architect J. Wagemans te Roggel. Het geheel werd gerealiseerd in opdracht van het R.K. Kerkbestuur van de H. Salvius te Limbricht. De drie complexonderdelen zijn vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van het Burgemeester Coonenplein, waarbij het H.Hartbeeld aan de zuidzijde en de pastorie aan de noordzijde van de kerk is gelegen. De restauratie van de kerk is in 1994 van start gegaan.

Omschrijving

Kerk, pastorie en H.Hartbeeld zijn opgetrokken in Nievelsteiner zandsteen, met rode bakstenen lagen. De kerk is opgetrokken in een traditionele, door het neo-romaans be'nvloede stijl; de pastorie kenmerkt zich door een traditionele bouwtrant. Het geheel wordt ten dele omgeven door een erfscheiding van Nievelsteiner zandsteen.

Waardering

Salviuskerk, pastorie en H.Hartbeeld zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden van het complex worden bepaald door de toegepaste bouwstijlen, de betrokkenheid van de architecten J. Cuypers, P. Cuypers en J. Wagemans, de esthetische kwaliteiten van het geheel, het gebruik van streekgebonden bouwmaterialen en de kwaliteit van het kerkinterieur. Het complex is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Limbricht en van betekenis voor het aanzien van dit dorp. Het complex is in architectonisch opzicht gaaf bewaard gebleven, beschikt over samenstellende onderdelen met een redelijke tot hoge architectonische kwaliteit en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt het complex in regionaal perspectief over een redelijke mate van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Het complex vertegenwoordigt een algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.