Inleiding

SCHOENENFABRIEK, bestaande uit een FABRIEKSGEBOUW, (onderdeel I) bestaande uit kantoren c.a. en productiehal van vier traveeën met sheddaken, gebouwd vanaf 1906 en vooral rond 1930 in de huidige vorm gebracht. M. Blokdijk bouwde in 1939 de KANTINE, (onderdeel II) met DIENSTWONING, (onderdeel III) en POORT (toegangshek), (onderdeel IV). Het complex kwam in hoofdzaak tot stand in opdracht van I. van Haren en voorzag in het looien van leer en de verwerking daarvan tot onder meer schoenen. De gebouwen zijn als kantoor en opslagruimte in gebruik.

Omschrijving

Het geheel ligt in de gemeente Waalwijk, in het voormalige dorp Baardwijk aan het Hoogeinde, deel van de doorgaande structuur (Langstraat). Binnen het complex zijn verschillende functies gehuisvest. Het meest westelijk (op nummer 35) ligt het hoofdgebouw waarin kantoren en productiehallen waren ondergebracht. Ten oosten daarvan staat het kantinegebouw (nummer 37) met een dienstwoning (nummer 39). Een poort met in een boog het opschrift "VAN HAREN" verbindt beide bouwmassa's.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de economische- en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie en de bijbehorende gebouwentypen. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de bijzondere samenhang van interieur en exterieur en wegens ornamentiek.

Het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur.