Inleiding

Het complex van MOLENAARSHUIS met in twee delen opgetrokken SCHUUR aan de Gemeenlandsedijk Zuid 23 is in fasen gebouwd tussen circa 1875 en circa 1930. Het huis en de schuur vormen een eenheid met de uit de achttiende eeuw stammende, eveneens van rijkswege beschermde windmolen "De Hoop" (mon.nr.9360). De woning is in het laatste kwart van de negentiende eeuw gebouwd. De oorspronkelijk houten schuur aan de straatzijde is circa 1920 vervangen door een uit baksteen opgemetselde schuur. Op het achterterrein is de schuur hoger en breder. Dit deel is waarschijnlijk circa 1930 aan het complex toegevoegd. Het complex is opgetrokken in een streekeigen Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving

Het complex van molenaarswoning met bijbehorende in twee delen opgetrokken schuur is gesitueerd aan de westzijde van de Gemeenlandsedijk Zuid. Woning en schuren vormen tezamen een samengestelde plattegrond, grofweg in de vorm van een L. De woning is hierbij gesitueerd in de voet van de L. De schuur, bestaande uit twee volumes met mansardedaken, die achter elkaar zijn geplaatst, vormen de stam van de L-vorm.

Waardering

Het complex van molenaarshuis met schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet complex is van cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een combinatie van gebouwen met hun specifieke, aan de functie gerelateerde vormgeving en situering.

-\tHet complex is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

-\tHet complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de verschillende onderdelen van het complex en de molen.

-\tHet complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.