Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525145
Complexnummer: 
525144 - Molenaarshuis met schuur
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
82937/186
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nissewaard
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Abbenbroek
X-Y coördinaat: 
76401 - 429424

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het MOLENAARSHUIS is gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, en is onderdeel van het molenaarscomplex aan de Gemeenlandsedijk Zuid 23. De woning grenst direct aan de schuren, die eveneens tot het molenaarscomplex behoren. De woning is opgetrokken in een streekeigen Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aan het begin van de twintigste eeuw is de woning over de gehele breedte van de achtergevel uitgebreid. Deze uitbreiding is voorzien van een enigszins lager vloerniveau dan het oudere gedeelte van de woning. De woning heeft in de jaren 1990 in beperkte mate interne wijzigingen ondergaan.

Omschrijving

Het molenaarshuis is gesitueerd aan de rand van de dijk. De niveauverschillen komen zowel in het interieur als het exterieur tot uitdrukking. De kelderverdieping is alleen onder de westelijke helft van de vierkante plattegrond van het gebouw aangebracht. Het gebouw telt verder één bouwlaag onder een mansardekap, met de nok evenwijdig aan de dijk. Het dak is gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. Op de nokpunten bevinden zich opgemetselde schoorstenen. De goot aan de voorzijde is voorzien van een geprofileerde kroonlijst met consoles, de goot aan de achterzijde heeft een eenvoudige houten lijst op klossen.

De gevels zijn opgetrokken in gele ijsselformaat baksteen in kruisverband, met uitzondering van de achtergevel, waar rode baksteen is toegepast. In de gevels zijn rechtgesloten vensters met T-schuiframen aangebracht, waarbij de bovenlichten in de voorgevel voorzien zijn van een vertikale roede.

De asymmetrische voorgevel (noordoostzijde) is vijf traveeën breed. In de tweede travee van links staat een paneeldeur met bovenlicht. In de overige traveeën bevinden zich vensters onder rode bakstenen strekken. Deze vensters zijn geflankeerd door luiken, die recentelijk zijn vernieuwd.

De asymmetrische achtergevel is opgebouwd uit een relatief hoge kelderlaag met daarboven de eerste bouwlaag, waarin drie vensters zijn aangebracht.

De asymmetrische linker zijgevel grenst volledig aan de schuren, die zich aan de zuidoostelijke zijde van het molenaarshuis bevinden.

De asymmetrische rechter zijgevel is voorzien van drie vensteropeningen met een smal venster met schuifraam geheel links, een breder venster met schuifraam in het rechter deel van de gevel en ten derde een klein rechthoekig venster ter hoogte van de zolderverdieping in het midden van de gevel.

Het interieur is sober van aard en is als gevolg van verbouwingen op onderdelen aangetast. Uit de woning zijn de bedsteden verwijderd en er is een open trap geconstrueerd, die in verbinding staat met de kelderlaag.

Waardering

Het molenaarshuis is als onderdeel van het complex van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Het huis is van cultuurhistorische waarde als een specifiek onderdeel van een complex met een bijzondere functie.

- Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

- Het object heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige onderdelen van het complex en de molen.

- Het molenaarshuis is eveneens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGemeenlandsedijk Zuid233216 AHAbbenbroek

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrie- en poldermolenMolenaarswoning(M)Windmolen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AbbenbroekA1642

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751900globaalvervaardiging