Inleiding

Het BOERDERIJCOMPLEX voor veeteelt aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. De boerderij bestaat uit een vrijstaand WOONHUIS en STAL, een KALVERSTAL en een SCHUUR. Achter de stal bevindt zich een recent gebouwde betonnen put voor mestopslag. De op een onverhard erf staande complexonderdelen zijn gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

De plaats voor mestopslag is voor de rijksbescherming van geen belang.

Omschrijving

De boerderij is op enige afstand ten zuiden van de Molendijk gesitueerd, daarvan gescheiden door een weitje en een sloot. Het woonhuis staat met de kopgevel enigszins schuin naar de dijk gekeerd. Voor het woonhuis bevinden zich grasstroken en heesters. De hoofdtoegang tot het erf ligt links van het woonhuis, links van het toegangspad staan een grote treurwilg en enkele populieren. Aan de rechterzijde van het woonhuis staat de vrijstaande stal met de nokrichting loodrecht op het huis. Het varkenshok staat eveneens aan de rechter kant, evenwijdig aan het woonhuis. Op het achtererf staat een schuur.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet complex is van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard.

-\tHet complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzonder type boerderij in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

-\tHet complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de complexonderdelen en vanwege de fraaie ligging van het complex onder aan de dijk.

-\tHet complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

- Een agrarisch complex met negentiende-eeuwse boerderij met vrijstaand woonhuis en stal is voor dit gebied niet gangbaar en heeft zodoende tevens zeldzaamheidswaarde.