Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525367
Complexnummer: 
525366 - Boerderijcomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
82913/161
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoeksche Waard
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Zuid-Beijerland
X-Y coördinaat: 
84025 - 418619

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het WOONHUIS behoort bij het boerderijcomplex aan de Molendijk 8 in de gemeente Korendijk. Het vrijstaande woonhuis ligt met de kopgevel enigszins schuin naar de dijk gekeerd. Het woonhuis is, evenals de bijbehorende bedrijfsgedeeltes, gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw in een Ambachtelijk-traditionele trant. In de afgelopen decennia zijn aan de achterkant van het huis enkele vensters vergroot.

Omschrijving

Het woonhuis is opgetrokken in schone baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond. Een zadeldak met wolfseind is gedekt met rode Hollandse pannen en dekt de twee bouwlagen van het huis af. Op het dak bevinden zich een schoorsteen en een dakkapel met openslaande ramen met regel boven de rechter zijgevel. Tegen de achterzijde staat een aanbouw met entree onder een lessenaarsdak met grijze pannen. De geveltop is aan de achterzijde nieuw opgemetseld in rode baksteen, met breed venster en schoorsteen. De boven een hardstenen plint staande gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en zijn voorzien van strekken boven de vensters en van rollagen boven deur en overige vensters en als afdekking van de voorgevel. Eenvoudige muurankers verlevendigen voor-, achter- en zijgevels. De voorgevel (zuidzijde) heeft een symmetrische, ingezwenkte lijstgevel met geprofileerde kroonlijst. Beide bouwlagen bevatten twee vensters met schuiframen. In de strekken boven de vensters onder de kroonlijst bevinden zich twee ronde openingen. De hoofdentree bevindt zich in de rechter zijgevel. Links van deze entree is een venster met zesruits-schuifraam geplaatst. In de linker zijgevel staat een keldervenster.

Het inwendige van het woonhuis is grotendeels nog in de originele staat. In de voorkamer zijn nog twee bedsteden, een versierd cassettenplafond en een schouw met betimmering uit het eerste kwart van deze eeuw aanwezig.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Het huis is van cultuurhistorische waarde als (onderdeel van) een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de agrarische bouwkunst in de Hoekse Waard.

- Het complexonderdeel heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de fraaie ligging van het complexonderdeel onder aan de dijk.

- Het complexonderdeel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van met name het inwendig.

- Een vrijstaande woning is in dit gebied een bijzonder onderdeel van een negentiende-eeuwse boerderij, waardoor deze ook zeldzaamheidswaarde heeft.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMolendijk83284 LJZuid-Beijerland

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Zuid-BeijerlandH180

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501875globaalvervaardiging