Inleiding

Studiocomplex van de NCRV, de Nederlandse Christelijke Radio-Vereniging, opgericht in 1924. Het complex 'NCRV-gebouwen' omvat het STUDIOGEBOUW van de NCRV met bijbehorende FIETSENSTALLING MET GARAGE in Dudok-trant en de in 1936 tot radiostudio en in 1939 tot kantoorgebouw gewijzigde 'VILLA HENRIETTE' met ONDERGRONDSE GANG, gelegen in een ruime tuin met gazon (de tuin valt buiten de bescherming van rechtswege). Studiogebouw en fietsenstalling zijn tussen 1938 en 1941 opgetrokken in dezelfde gele baksteen naar ontwerp van de architect J.H. van der Veen uit Amsterdam. De villa in eclectische trant met invloed van de chaletstijl is in 1896 gebouwd als zomerverblijf naar ontwerp van de gebroeders A.L. en J.G. van Gendt.

Omschrijving

De gebouwen behorend tot het complex 'NCRV-gebouwen' zijn gelegen op de hoek van de Schuttersweg en de Bergweg. Het NCRV-STUDIOGEBOUW vormt een grotendeels onderkelderd samengesteld bouwvolume, bestaande uit enkele plat afgedekte onderdelen van verschillend formaat die zijn gegroepeerd rond een hoge achthoekige toren. Ten westen van het studiogebouw ligt de langgerekte FIETSENSTALLING MET GARAGE, opgetrokken in dezelfde gele baksteen als het studiogebouw. Via een ONDERGRONDSE GANG wordt de verbinding tussen studiogebouw en naastgelegen VILLA Henriëtte tot stand gebracht. Het asymmetrische bouwvolume van Villa Henriëtte telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een samengesteld schild-zadeldak met rode tuile du Nordpannen. Aan de zuidgevel bevindt zich een torenuitbouw onder steil schilddak en links daarvan een aanbouw van twee bouwlagen onder lessenaardak. Aan de zijgevels (O en W) diverse aanbouwen erkers en serres.

Waardering

Het complex 'NCRV-gebouwen' bestaande uit het STUDIOGEBOUW van de NCRV met bijbehorende FIETSENSTALLING MET GARAGE in Dudok-trant en de in 1936 tot radiostudio en in 1939 tot kantoorgebouw gewijzigde 'VILLA Henriëtte' (1896) met ONDERGRONDSE GANG, is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven en representatief voorbeeld van een studiocomplex waarvan de gebouwen in verschillende perioden tot stand zijn gekomen. Het complex heeft ensemblewaarde door de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang en is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering aan de Bergweg in het Noordwestelijk Villagebied, met de hoge toren van het studiogebouw als belangrijk oriëntatiepunt.