Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510233
Complexnummer
510232 - Hoog Beek en Royen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82740/55
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Zeist L 1045
Driebergseweg 1, 3708 JA te Zeist

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 1

Het witbepleisterde LANDHUIS is op een verhoging gelegen en heeft de voorgevel gericht op de Driebergseweg. Het pand bezit een kruisvormige plattegrond en bestaat uit een sousterrain en twee bouwlagen onder een afgeplat met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak, waarvan de nokken voorzien zijn van een omlopende baluster-borstwering. De symmetrische voorgevel is drie vensterassen breed en heeft een middenrisaliet. In de begane grond bevinden zich drie achtruits dubbele deuren, waarvan de middelste, in het risaliet, omlijst wordt door een kroonlijst en pilasters met bladconsoles onder een balkon met ijzeren hekwerk. Een achtruits dubbele deur geeft toegang tot het balkon. Het risaliet wordt in de verdieping geflankeerd door een zesruits schuifvenster. De zijgevels van het middenrisaliet bevatten beide een achtruits dubbele deur op de begane grond en een zesruits schuifvenster erboven. In het dakvlak zijn drie dakkapellen aangebracht. De achtergevel, waarin zich de ingang in het middenrisaliet bevindt, is identiek ingedeeld als de voorgevel, thans echter zonder balkon. De linker zijgevel is eveneens symmetrisch ingedeeld en bezit twee achtruits dubbele deuren en op de verdieping twee zesruits schuifvensters met een ovaal oeil de boeuf-venster ertusssen. De rechter zijgevel bezit op de begane grond links een achtruits dubbele deur en rechts een kleiner vierruits venster. Erboven twee zesruits schuifvensters en een dichtgezet ovaal oeil de boeuf-venster. Alle vensters, waarvan tijdens de restauratie de luiken zijn verwijderd, hebben een kroonlijstje. Het interieur bezit in het souterrain nog de gewelfde kelders, met name onder de hal bestaande uit troggewelven op gekantelde houten balken. De indeling is oorspronkelijk.

Waardering complexonderdeel 1

Het landhuis van Hoog Beek en Royen is van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van een sober witbepleisterd midden 19de eeuws landhuis in neoclassicistische traditie. Tevens is het landhuis van hoge ensemblewaarde vanwege de markante verhoogde ligging in een gaaf landschapspark.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510232. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1824
1824
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Zocher, J.D. sr. ; Utrecht
tuinarchitect / landschapsarchitect