Tegenover Jansbinnensingel 16, 6811 AK te Arnhem

Omschrijving

BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Amphitrite (godin van de zee), gesitueerd in het plantsoen tussen de Jansbinnen- en Jansbuitensingel. Het beeld is geplaatst op een zandstenen sokkel op vierkante grondslag. De sokkel bezit een eenvoudig geprofileerd basement en hierboven een zich licht verjongende schacht met aan elke zijde een paneel met spaarveld, dat aan de onder- en bovenzijde afsluit met een schouderboogje. Hierboven bevindt zich een fries met palmetten en een eenvoudig geprofileerde dekplaat.

De godin Amphitrite is grotendeels naakt voorgesteld en draagt slechts een om de onderbuik en -rug gedrapeerd kleed, dat aan de achterzijde tot aan het voetstuk reikt. Haar linker been dient als standbeen, het rechter als speelbeen. Met de rechter voet staat zij op een schelp. De gereconstrueerde rechter arm is hoog opgeheven. In deze hand droeg zij een spiegel. Van de neerhangende linker arm is de hand verdwenen. Oorspronkelijk hield zij met de linker hand haar lange vlechten vast. Aan haar voeten bevindt zich een dolfijn met opengesperde bek, grote ronde ogen en een kronkelend achterlijf, dat tot aan het bovenbeen van de godin reikt. Een deel van het gewaad hangt over de flank van de vis.

Stenen BEELD van de godin Amphitrite, (vermoedelijk) uit de 18e eeuw.

- Van kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een 18e eeuws beeld met hoogwaardige esthetische kwaliteiten.

- Van ensemblewaarde als onderdeel van een laat-negentiende eeuwse plantsoen-aanleg in formele geometrische stijl, en als zodanig van bijzonder belang voor het zichtbaar houden van de karakteristieke 19e eeuwse singelstructuur ter plaatse.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van één aspect van de stedelijke ontwikkeling van Arnhem in de 19e eeuw, namelijk de verfraaiing van de stad met voorname singelparken. De gift van een groep beelden aan de stad Arnhem door F.G. Staatskin baron van Brakell tot Brakell is hiervan een bijzondere uitdrukking.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinbeeld