517236 - Hofje Mariagaard
Roosendaal en Nispen L 4503
Nieuwstraat 17, 4701 HR te Roosendaal
Nieuwstraat 3 A, 4701 HR te Roosendaal
Nieuwstraat 17 A, 4701 HR te Roosendaal
Nieuwstraat 19, 4701 HR te Roosendaal

Inleiding.

POORTGEBOUW MET WONINGEN, gebouwd omstreeks 1935 als vrijstaand blok aan de Nieuwstraat. De woningen zijn voorzien van een voortuin.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen poortgebouw met woningen onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De daken hebben een overstek op klossen en zijn gedekt met gotische pannen. In het midden van het poortgebouw bevindt zich een grote rondboogdoorgang, geflankeerd door kleine rondboogdeuren. Aanzet-en sluitstenen van de bogen zijn uitgevoerd in witte natuursteen. In de zijmuren van de doorgang zijn grote rondboogramen aangebracht met metalen kozijnen, gevuld met kathedraalglas. Op het dak staat een dakruiter met spits, gedekt met kunstleien. Aan de voorkant zijn in het dakvlak twee kleine driehoekige dakkapellen geplaatst, aan de achterkant bevinden zich in het dakvlak twee kleine vierruits dakkapellen onder schilddak, gedekt met daktegels. Aan weerszijden van de poort bevindt zich een tweelaagse bouwmassa waarin per blok drie woningen met bovenwoningen zijn ondergebracht. Deze woningen zijn voorzien van een zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. Het dak is hoger dan het dak van het poortgebouw. De woningen zijn per blok zes traveeën breed. Op de begane grond zijn in het midden twee deuren met bovenlicht in een ondiepe rondboogportiek geplaatst, daarnaast twee openslaande zesruitsramen met een tweeruits bovenlicht (bij nummer 1 vervangen door rechthoekige, onverdeelde ramen). De verdieping heeft openslaande zesruitsramen. Verspreid in het dakvlak bevinden zich twee dakkapellen als aan de achterzijde van het poortgebouw. Aan de achterzijde zijn éénlaagse uitbouwen onder schilddak tegen het blok aan gezet, in de zijgevels voorzien van brede ramen met roedenverdeling en een opgeklampte deur bij nummer 17. In de oorspronkelijke situatie lag de woonkamer van de bovenwoningen aan de straatkant. In het interieur van de nummers 17-19 zijn diverse doorbraken gerealiseerd zodat het nu één geheel is. Enkele originele restanten zijn paneeldeuren en omlijstingen van ramen en deuren met geprofileerde stijlen. Achter de rondboogdeur is een originele houten trap met borstwering aanwezig.

Waardering.

De woningen met poort zijn van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale en geestelijke ontwikkeling en als laat voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het hofje. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de architectuur van de Delftse School. Het is gaaf bewaard gebleven. Woningen en poortgebouw hebben ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Woonhuizen

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning Hofjeswoningen!