Inleiding.

WOONHUIZEN met KAPEL, "Mariagaard" gebouwd in de vorm van een hofje naar ontwerp van architect A. van Hees in Delftse School-stijl. Het hofje werd rond 1938 gebouwd ter vervanging van de Godshuizen die door M. Wasservas werden gesticht.

Omschrijving.

Het geheel bestaat uit woonhuizen, een poortgebouw en een kapel en is symmetrisch opgezet. De bebouwing ligt op een rechthoekig terrein ten noorden van de Nieuwstraat. Het poortgebouw en flankerende boven- en benedenwoningen grenzen direkt aan de Nieuwstraat, de overige woningen met kapel bevinden zich in carrévorm daarachter aan een binnenterrein, waarbij de kapel in de as van het poortgebouw ligt. Het binnenterrein is voorzien van betegelde paden en beplanting. Aan de Nieuwstraat (oneven kant) bestaat de rest van de bebouwing uit woonhuizen in dezelfde trant. Deze bebouwing behoort niet tot het hofje en wordt niet beschermd.

Waardering.

Het hofje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale en geestelijke ontwikkeling en als laat voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het hofje. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de architectuur van de Delftse School. Het is gaaf bewaard gebleven.