Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520380
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Zwaanwijck
Complexnummer: 
520376 - Zwaanwijck
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82767/134
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Stichtse Vecht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nigtevecht
X-Y coördinaat: 
131921 - 477139

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalig KOETSHUIS met twee DIENSTWONINGEN in 1896 gebouwd, in chaletstijl met neorenaissance elementen, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse en thans met appartementen verbouwde buitenplaats 'Zwaanwijck'. In 1894 besloot de weduwe van de Amsterdamse geldhandelaar M.N. de Pré een nieuwe buitenplaats aan te leggen met naast een nieuw gebouwd hoofdhuis diverse bijgebouwen. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw werd de buitenplaats met hoofdgebouw, tuinmanswoning en koetshuis naar ontwerp van de architect M.P. Evelein in 13 appartementen gewijzigd. De tuin werd opnieuw vormgegeven door o.m. Mien Ruys.

Omschrijving

Het pand, gesitueerd rechtsachter (noordoostzijde) het hoofdgebouw, was oorspronkelijk bestemd voor de stalling van onder meer twaalf rijtuigen en bijbehorende paarden. Aan de voorzijde waren twee woningen. Het pand op een samengesteld grondplan bestaat uit een rechthoekig volume haaks op de Klompweg van één bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak, doorsneden door twee dwarse volumes. Het dwarse volume vooraan bestaat uit twee bouwlagen onder een zadeldak, het volume aan de achterzijde bestaat uit één bouwlaag, eveneens onder een zadeldak. De elkaar snijdende, vrij vlakke, ver overkragende geknikte zadeldaken zijn van ongelijke goot- en nokhoogten en gedekt met gesmoorde bouletpannen. Op het dak zijn enkele kleine dakkapellen en lichtkoepels geplaatst.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband met op de begane grond gepleisterd imitatievakwerk. De plint bevat gebosseerde panelen. Horizontale banden, hoeklisenen en aanzet- sluitstenen in de strekken zijn gepleisterd. Alle topgevels zijn voorzien van houten ajourgesneden topgevelvullingen met makelaar. de dakoverstekken rusten op gebiljoende korbelen. De voorgevel (zuidoostzijde) is symmetrisch ingedeeld met twee risalerende delen die als Vlaamse gevel zijn afgesloten, ieder twee bouwlagen hoog en voorzien van een zadeldak met de nok haaks op de weg. De risalerende bouwdelen bevatten respectievelijk op de begane grond links een deur en rechts een roedenverdeeld venster met een rondboog bovenlicht. Op de verdieping is bij beide een keperboogvormig venster geplaatst. In het midden van de voorgevel bevindt zich tussen de twee bouwdelen een dubbele getoogde glasdeur geflankeerd door een hoog, smal rondbooglicht, met recht daar boven in het dakschild een dakkapel onder een lessenaarsdak. De muurvlakken aan weerszijden van de risalerende bouwdelen bevatten een halfrond gesloten venster.

De beide zijgevels zijn nagenoeg identiek in hoofdopzet en hebben een brede en een smallere niet op één lijn liggende risalerend bouwdeel met een zadeldak met overstek. De linkerzijgevel bevat van rechts naar links een deur, waarvoor een gemetselde stoep, in de eerste risalerende partij op de begane grond twee getoogde vensters en op de verdieping twee dubbele draaivensters, voorts een deur met getoogd bovenlicht, een dubbele getoogde glasdeur en in de tweede risalerende partij een deur met bovenlicht en op de verdieping een keperboogvormig venster. De rechterzijgevel heeft in plaats van de dubbele getoogde glasdeur een getoogd venster.

De achtergevel met een iets uit het midden geplaatste topgevelpartij bevat twee dubbele getoogde glasdeuren met rechts en links een getoogd venster op de begane grond en een keperboogvormig venster op de zolderverdieping. Het interieur, dat wat de oorspronkelijke indeling betreft grotendeels aangepast is aan de huidige indeling met zes appartementen, bevat rechts en links aan de voorzijde (de oorspronkelijke personeelswoningen) een opkamer, thans in gebruik als entree met daaronder een kelder en een trap naar boven.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een groot laatnegentiende-eeuws koetshuis in chaletstijl met elementen van neorenaissancestijl, alsmede vanwege de gave hoofdvorm en detaillering van het exterieur met imitatievakwerk en ajourgesneden nokvullingen. Voorts vanwege de belangrijke ensemblewaarde in ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang metde overige complexonderdelen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKlompweg621393 PMNigtevecht
NeeKlompweg641393 PMNigtevecht
NeeKlompweg661393 PMNigtevecht
NeeKlompweg681393 PMNigtevecht
NeeKlompweg701393 PMNigtevecht
NeeKlompweg721393 PMNigtevecht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Koetshuis(L)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NigtevechtA1183A19
NigtevechtA1183A14
NigtevechtA1183A18
NigtevechtA1183A16
NigtevechtA1183A17
NigtevechtA1183A15
NigtevechtA1182
NigtevechtA1183A1
NigtevechtA1183A2
NigtevechtA1183A3
NigtevechtA1183A4
NigtevechtA1183A5
NigtevechtA1183A6
NigtevechtA1183A7
NigtevechtA1183A8
NigtevechtA1183A9
NigtevechtA1183A10
NigtevechtA1183A11
NigtevechtA1183A12
NigtevechtA1183A13
NigtevechtA1183A20
NigtevechtA1183A21
NigtevechtA1183A22
NigtevechtA1183A23
NigtevechtA1183A24
NigtevechtA1183A25
NigtevechtA1183A26
NigtevechtA1183A27

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18961896exactvervaardiging
19781978exactverbouwing

verbouwing tot appartementencomplex

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Pre-Theunissen, Johanna de ; Utrechtopdrachtgever
Hagedorn, H.H. jr ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee