522146 - Meelfabriek De Sleutels
Maalderijstraat 54, 2312 WW te Leiden
Maalderijstraat 58, 2312 WW te Leiden
Maalderijstraat 50, 2312 WW te Leiden
Maalderijstraat 56, 2312 WW te Leiden
Maalderijstraat 2 C, 2312 WW te Leiden

Inleiding

MOLENGEBOUW (of Bühlermolen), onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1947 is uitgevoerd in een aan onder meer het Nieuwe Bouwen ontleende bouwstijl en vertoont architectonische gelijkenis met het riffellokaal (1937) waarmee het met de zuidelijke eindgevel is verbonden. Het gebouw vormt mede de westelijke begrenzing van de fabrieksstraat en ligt ten opzichte van de centrale as van beide gebouwen iets westelijker. Het molengebouw bezit een rechthoekig grondplan met een annex aan de noordwestzijde (trappenhuis).

Omschrijving

Het gebouw is begane gronds in rode baksteen en boven, gescheiden door een omlopende waterlijst, in gele baksteen (noords verband) opgetrokken. De gevels van het zeven bouwlagen tellende fabriekspand worden ingenomen door door stalen roeden ingedeelde lintvensters gevat tussen uitkragende vensterdorpeltegels en kunststenen latei. De vensters bevatten geschakelde kantelraampjes en hijsluikopeningen. De oost- en westzijde is nagenoeg aan elkaar identiek

De noordelijke eindgevel bevat alleen in de vier bovenste bouwlagen op elke verdieping een lintvenster. Het uitgebouwde trappenhuis bevat aan de blind-uitgevoerde noord- en zuidzijde siermetselwerk in ruitenpatroon. In de westzijde van het trappenhuis, is ter plaatse van elke verdiepingsvloer een staand in drieën gedeeld stalen raam opgenomen. In de oostgevel komt ook per verdieping een hijsluikopening voor onder een in het midden van de gevel geplaatste hijsbalk onder de borstwering van de dakrand. Het gebouw is vanuit een staalskelet opgetrokken bestaand uit schroefboutverbindingen.

Waardering

Molengebouw (1947), van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een utiliteitsgebouw in bouwstijl met kenmerken van het Nieuwe Bouwen en vanwege zijn unieke constructieve en functionele samenstelling van de dragende vloeren. Van stedenbouwkundige waarde voor de instandhouding van de voor een fabriekscomplex zo kenmerkende fabrieksstraat. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Molengebouw

Functionalisme