Complexgegevens

Complexnummer
334010

Omschrijving

Complex der voormalige in 1854 door Petrus Sijbrandus Keverling ter plaatse van de oude leerlooierij van zijn vader Brant Keverling gestichte METAALWARENFABRIEK/GEELGIETERIJ "Keverling". Uitbreiding en verbouwing in 1911 en 1954; stilgelegd in 1980, heropend in 1983/84.

Metaalwarenfabriek/geelgieterijcomplex, gelegen aan de Overspitting - de vroegere vaarverbinding tussen Joure en Heerenveen, bestaande uit een oorspronkelijk door een opvaart naar de Overspitting gescheiden terrein, waarop een drietal bedrijfsgebouwen in sobere utilitaire stijl, te weten: gebouw I (Geelgietersstraat 11), 1854, plaats biedend aan de v.m. gieterij, werkplaats, pakhuis, kantoor en collectie te leveren geelgietwerk; gebouw II (Geelgietersstraat 6), 1911, voormalige gieterij, plaats biedend aan machinerieen ten behoeve van slijperij, schuurderij en polijsterij; gebouw III (Geelgietersstraat 8), in aanleg vermoedelijk eveneens begin 20e eeuws gebouw - de z.g. zaal, lange tijd in gebruik als tehuis voor daklozen - waarin, na verbouwing en aanpassing in 1954 tot gieterij, ook de modellenmakerij en de opslag voor gietmallen zijn ondergebracht.

Het historische complex heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. Gebouw I, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 334027.

2. Gebouw II, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 334035.

3. Gebouw III, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 334042.

In 1854 gesticht, in 1911 en 1954 uitgebreid, in 1980 stilgelegd, doch in 1983/84 heropend metaalwaren/geelgieterij-complex "Keverling", bestaande uit aan de Overspitting gelegen, door twee opvaarten naar dat water gescheiden, gedeeltelijk bestraat fabrieksterrein, waarop drie bedrijfsgebouwen uit respectievelijk 1854, 1911 en 1954 (doch in aanleg vermoedelijk eveneens vroeg 20e-eeuws) en opgetrokken in een sobere functionele stijl en een houten brug en houten beschoeiing, van belang wegens:

- de functie van een in aanleg midden 19e-eeuws metaalwaren/geelgieterij-complex;

- het de groei van het bedrijf in de 19e en 20e eeuw weerspiegelende aantal van drie na elkaar gebouwde bedrijfsgebouwen resp. in 1854, 1911 en XXa (doch verbouwd en aangepast in 1954), opgetrokken in een de verschillende perioden van ontstaan kenmerkende functionele stijl;

- de herinnering van het vroegere leerlooierij-bedrijf van Brant Keverling, de "zaal" voor daklozen en de ambachtelijk-industriele traditie van Joure in met name dit aan de Overspitting, met opvaart(en) daarop, gelegen gebied (metaalwaren/geelgieterij; koffiebranderij, hellingwerk, klokkenmakerij en zilversmidswerk).

- het totaal van het complex, gelegen op een oorspronkelijk door twee (thans echter door een) opvaart(en) gescheiden met klinkers bestraat terrein aan de Overspitting, met oorspronkelijk twee houten bruggen en houten beschoeiingen;

- de in de verschillende gebouwen aanwezige ovens, machinerieen en collecties gietmallen en geelgietwerk.