Complexgegevens

Complexnummer
495592

Omschrijving

BeschrijvingBlok BEJAARDENWONINGEN met bijbehorende SCHUUR in ambachtelijk-traditionele bouwtrant en OBELISK.

De bejaardenwoningen werden in 1900 in opdracht van de Van Verschuer-Brants Stichting gebouwd door J. Waller. Deze stichting was in het leven geroepen door de toenmalige eigenaren van het in Heemstede gelegen landgoed De Hartenkamp: Barthold Arnold Baron van Verschuer (1809-1901) en Anna Maria Brants (1817-1901). Het doel van de stichting was: het verlenen van huisvesting en verzorging aan hulpbehoevende bejaarden.

De bejaardenwoningen zijn gelegen op een perceel ten westen van de Binnenweg, nabij de grens Bennebroek en Heemstede. Deze grond maakte oorspronkelijk deel uit van de overtuin van De Hartenkamp. De woningen zijn bereikbaar via een oprijlaan vanaf de Binnenweg. De toegang tot deze laan werd in het begin van de twintigste eeuw gemarkeerd door een rijk bewerkt gietijzeren hek. De woningen hebben, aan de west- en zuidzijde, elk een eigen tuin.

Het complex is in 1984/1985 gerestaureerd, waarbij de woningen door het aanbrengen van diverse voorzieningen (centrale verwarming, douche etc.) zijn aangepast aan de huidige eisen van bewoonbaarheid.

Waardering

Het blok bejaardenwoningen met bijbehorende onderdelen is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard en zeldzaam geworden voorbeeld van filantropische woningbouw, zoals deze in Nederland vanaf de 16de eeuw (in de vorm van hofjes) tot aan de invoering van de Woningwet (1902) is toegepast.