Complexgegevens

Complexnummer
507213

Omschrijving

Inleiding

PARK van de voormalige proosdij van Meerssen met hierin een THEEKOEPEL genaamd "Gloriëtte" daterend omstreeks 1890, en een VREDESKAPEL O.L.V. van den Vrede uit 1941 naar een ontwerp van Joseph Cuypers van maart 1940. Het park wordt begrensd door de Stationstraat, de Markt en de Kerksteeg. De oorspronkelijk Franse tuin werd voor 1846 omgevormd tot een Engelse landschapstuin en in 1888 verfraaid met de Gloriëtte naar een ontwerp van de architect Lambert Freiherr von Fisenne (1852-1903). Een deel van de aanplant dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw en bestaat onder andere uit solitaire eiken en beuken. De oorspronkelijke hoekige U-vormige grachtpartij werd verkleind en kreeg zijn huidige afgeronde vorm. Diverse hoogteverschillen werden toen aangebracht en op een van deze kunstmatige heuvels werd de theekoepel gebouwd. De toegang tot het park aan de zijde van de Stationstraat bestaat uit een smeedijzeren hek tussen twee bakstenen kolommen met hardstenen afdekking en is voorzien van de initialen A.S.. Deze initialen verwijzen naar Amadeus Stevens die in de tweede helft van de 19e eeuw dit park bezat. Aan de oostzijde van het park, ten zuidwesten van de monumentale basiliek van Meerssen, staat de Vredeskapel uit 1941. De theekoepel is gebouwd in een neobarokke bouwstijl, de Vredeskapel in een traditionele bouwstijl.

 

Omschrijving

Park met Engelse tuinaanleg met hierin een theekoepel en Vredeskapel. De theekoepel is gebouwd in natuursteen en kunststeen, van pleisterwerk voorzien, en in hout. De Vredeskapel is gebouwd in baksteen en natuursteen. In het park is een U-vormige vijver gelegen, en zijn enkele kunstmatige heuvels aangelegd.

 

Waardering

Het geheel van park met hierin de theekoepel en Vredeskapel bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. Het complex bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang van de theekoepel voor de geschiedenis van de architectuur, en van de Vredeskapel voor het oeuvre van de architect Joseph Cuypers. Het complex als geheel wegens de hoogwaardige kwaliteiten van het ontwerp. Het complex bezit ensemblewaarden wegens de bijzondere betekenis voor het aanzien van de kern Meerssen. Het complex is van algemeen belang wegens de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen, en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.