Complexgegevens

Complexnummer
509690

Omschrijving

Inleiding

In 1870 aangelegde Rooms-katholieke begraafplaats. Het beschermde,oudste gedeelte is gelegen terzijde van de oude ingang aan de Zoutestraat en vormt het meest oostelijke deel van de uitgestrekte begraafplaats welke tegenwoordig de entree aan de Glacisweg heeft. Het beschermde complex omvat het toegangshek, het toegangspad van de Zoutestraat tot aan het baarhuisje en het zuidelijk van het pad, direct achter het hek, gelegen terrein met rijke grafmonumenten. Dit laatste gedeelte is aan de oostzijde begrensd door een haag op de erfgrens en aan de westzijde door de iets eenvoudigere graven aan de westzijde van een door bomen omzoomd pad. Naar het zuiden wordt het beschermde terrein begrensd door de groep monumenten waartoe het hoogste obeliskachtige monument behoort.

Omschrijving

Het onder de bescherming vallende terrein ten zuiden, direct naast het monumentale toegangshek, onderscheidt zich van het overige deel van de begraafplaats door het besloten, monumentale karakter. Het meest oostelijke gedeelte (A) biedt plaats aan een aantal zeer monumentale familiegraven, veelal praalgraven. Een aantal is van de voor de regio belangrijke familie Van Waesberghe. Het midden in de rij geplaatste, meest opvallende, monument is eveneens van deze familie. De als apart complexonderdeel omschreven monumenten behoren tot de meest monumentale exemplaren.

Rug aan rug hiermee liggen de wat minder rijke grafmonumenten aan een besloten, door bomen begeleid pad (B). De westelijke rij graven aan dit pad zijn beduidend minder monumentaal en vormen de overgang naar het meer eenvoudigere deel van de begraafplaats.

Waardering

Monumentaal gedeelte van de Rooms-katholieke begraafplaats van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden van zowel de inrichting en begroeiing van het terrein als van de daarop aanwezige grafmonumenten als bijzondere groep en als individuele monumenten en het bijbehorende toegangshek.