Complexgegevens

Complexnummer
510314

Omschrijving

Inleiding

KERKELIJK COMPLEX, bestaande uit de R.K. LAURENTIUSKERK en bijbehorende PASTORIE, gebouwd in de periode 1871-1873 in neo-gothische stijl naar ontwerp van de Rotterdamse architect E.J. Margry. De kerk en pastorie zijn teruggelegen en diagonaal gesitueerd ten opzichte van de Van Noortstraat in de kern van Stompwijk. Voor de kerk en pastorie ligt een groot plein. Ter rechterzijde van de kerk ligt een kleine begraafplaats deels omgeven door leilinden. Achter de pastorie en kerk een diepe tuin met hoge bomen en slingerende waterpartij.

Omschrijving

Kerkelijk complex op L-vormige grondslag bestaande uit een basilicale kruiskerk met naastgelegen pastorie die door een smal lid verbonden is met de kerk. Kerkgebouw met hoge toren in neo-gothische stijl uitgevoerd in bruine baksteen en natuursteen, toegepast voor onder meer de grote roosvensters in het transept. Symmetrisch opgezette pastorie in neo-renaissancestijl uitgevoerd in baksteen en geaccentueerd door gele bakstenen en gepleisterde speklagen. Zie voor de omschrijving van de kerk het complexonderdeel met monumentnummer 510315; zie voor de omschrijving van de pastorie het complexonderdeel met monumentnummer 510316.

Waardering

Het kerkelijk complex uit 1871-1873 van architect E.J. Margry van kerk en pastorie met gaaf bewaard interieur en interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden als gaaf bewaard voorbeeld van in neo-gothische stijl uitgevoerd R.K.-dorpskerk. Voorts heeft het complex situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging in de kern van het dorp Stompwijk.