Complexgegevens

Complexnummer
514177

Omschrijving

Inleiding

R.K. KERK met PASTORIE, in 1902-1903 in opdracht van aartsbisschop Mgr. van der Wetering gebouwd, toegewijd aan de H. Antonius van Padua, naar ontwerp van de architecten J. Cuypers en J. Stuyt, gelegen op een trapezium- vormige ruimte tussen de Kanaalstraat, de Abel Tasmanstraat en de Pieter Bothstraat, omvattende:

- Kerk met kerkplein

- pastorie met tuin in de zuidwesthoek.

Het gehele complex is met een laag stenen muurtje omgeven.

Omschrijving

Het in 1902-1903 aan de Kanaalstraat gebouwde R.K. Kerkcomplex, omvattende de Antonius van Paduakerk gelegen op een trapeziumvormig plein en de pastorie op de hoek van de Kanaalstraat met de Pieter Bothstraat, de kerk in een stijl die is afgeleid van de Romaanse bouwstijl en de pastorie in Tradionalistische stijl uitgevoerd. De gebouwen zijn alle opgetrokken in baksteen, waarbij de kerk gedecoreerd is met baksteendecoraties en tegelmotieven. De kerk heeft een in 1924 afgebouwde toren die ver boven het schip uitsteekt.

Waardering

R.K. Kerkcomplex, (H. Antonius van Padua) gelegen op trapeziumvormig grondplan met door een stenen muurtje begrensd kerkplein en tuin, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische - en architectuurhistorische waarde als origineel voorbeeld van kerkbouw rond 1902 en als onderdeel van het oeuvre van de architecten J. Stuyt en J. Cuypers. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging ten opzichte van de omgeving en de bovenwijkse uitstraling van de kerktoren. De kerk ontleend onder meer zijn waarde in relatie met de pastorie.