Complexgegevens

Complexnummer
514350

Omschrijving

Inleiding

Reeks van zeven aaneengesloten HERENHUIZEN, uitgelegd over de Biltstraat en Kruisstraat, uitgevoerd in eclectische stijl.

Het complex bestaat uit de volgende twee onderdelen:

1. Twee woningen (Biltstraat 95/Kruisstraat 313), gebouwd in 1862

2. Rij van vijf herenhuizen (kruisstraat303;305;307;309;311), gebouwd in 1865

N.B. Biltstraat 95/Kruisstraat 313 is in 1989 gerenoveerd en in gebruik genomen als Museum.

Omschrijving

Complex van zeven geheel gepleisterde herenhuizen, alle van twee bouwlagen onder omlopend pannen schilddak (waarin dakkapellen of een dakhuis zoals nr 307), waarbij de panden Kruisstraat 303-311 een souterrain hebben. Alle panden met in schijnvoegen gepleisterde risalieten, vensters (met diverse typen ramen als schuif- stolpraam of (balkon)deur), welke binnen de risalieten geprofileerde lijsten hebben en bekroond worden met een kuif. Bouwlagen gescheiden door geprofileerde gekorniste cordon- en kroonlijsten.

Waardering

Reeks van zeven aaneengesloten rij herenhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van woonhuizen in eclectische stijl. Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van een complex gelijksoortige herenhuizen op de hoek Biltstraat/Kruisstraat. Van cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van vanaf midden 19de eeuw toegestane bebouwing buiten de stadsgracht.