Complexgegevens

Complexnummer
514472

Omschrijving

Inleiding

Dit complex bestaat uit een vrijstaand GYMNASIUM met een achterliggende GYMNASTIEKZAAL en een aan de Kastanjelaan gesitueerde, voormalige, CONCIERGEWONING. Het gymnasiumcomplex is gelegen aan de Kastanjelaan op de hoek met de Alexanderlaan en ligt precies in de as van de weg. Het hoofdgebouw is in 1913 gebouwd naar een ontwerp uit 1912 van de Apeldoornse gemeente-architect Gerrit de Zeeuw (1861-1938) in een Nieuw-Historiserende stijl met invloeden van de Um-1800 stijl en versoberd Classicisme. Tegelijk met de school is in nagenoeg dezelfde stijl een conciërgewoning gebouwd aan de Kastanjelaan 8. In de eerste helft van de jaren twintig is aan de Alexanderlaan een gymzaal in de stijl van de Amsterdamse School aan het complex toegevoegd. Het complex bevindt zich nog grotendeels in de oorspronkelijke staat, zeker waar het het exterieur betreft. Recentelijk is de trap ontdaan van de later aangebrachte vloerbedekking en is het terrazzo vloerwerk hersteld. In 1954 is de zolder van het hoofdgebouw voor gebruik geschikt gemaakt en is daar een muzieklokaal gerealiseerd. Daarvoor werd in het platte dak een lichtkap gemaakt, met daaronder een plafond met glaspanelen. Voor het gebruik van de zolder zijn ook enkele, volledig identiek aan de originele, dakkapellen bijgeplaatst.

Het rond de school gelegen terrein wordt aan de straatzijde afgesloten met een een smeedijzeren hekwerk tussen eenvoudige betonnen hekpijlers. Het toegangshek is rijker uitgevoerd en bestaat uit twee bakstenen pijlers met insnoeringen, zogenaamde refands, en zandstenen blokken waarop de tekst 'Anno' en '1913', hardstenen basementen en deklijsten met hardstenen bekroningen, die eindigen in kogels, omgeven door smalle banden. Op het terrein bevinden zich nog enige oude bomen, waaronder twee essen en een tulpenboom.

Waardering

SCHOOLGEBOUW en voormalige CONCIËRGEWONING uit 1913 en GYMNASTIEKZAAL uit de jaren tussen 1925 en 1930.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en grotendeels gaaf schoolcomplex, bestaande uit een hoofdgebouw en een voormalige conciërgewoning uit 1913 (ontworpen door gemeentearchitect Gerrit de Zeeuw) en een in de stijl van de Amsterdamse School gebouwde gymnastiekzaal. Het hoofgebouw is een goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van de zogenaamde Nieuw-Historiserende stijl. Het ontwerp van de conciërgewoning is hierbij aangepast. De gymnastiekzaal is een goed bewaard ontwerp uit de periode van de Amsterdamse School. Het totale complex valt op door de esthetische kwaliteiten, de gave verhoudingen en de bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het complex is vanwege de historisch gegroeide samenstelling van de diverse complexonderdelen tevens van belang binnen de functionele en typologische ontwikkeling van de scholenbouw.

- Van stedenbouwkundige waarde als bijzonder karakteristiek complex in een historisch gegroeid stedelijk gebied. De monumentale voorgevel van het hoofdgebouw staat haaks op de gaffelvormige aansluiting van de Kastanjelaan op de Alexanderlaan en ligt in de as van de weg. Er is tevens sprake van een grote ensemblewaarde tussen het hoofdgebouw en de bijgebouwen en het omringende hekwerk.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming die verbonden is met de ontwikkeling van het onderwijs in de gemeente Apeldoorn.