Complexgegevens

Complexnummer
514759

Omschrijving

Inleiding

Het complex van drie rijtjes WONINGEN (14 in totaal) van het type J, J1 en J2 is gebouwd in 1947-1948 in opdracht van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken. Deze dienst was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp en de constructie van de drie, door middel van poortdoorgangen met elkaar verbonden rijtjes woningen. De aan de westzijde van de straat gesitueerde en er evenwijdig mee staande woningen zijn gebouwd in een sobere, aan de Delftse School verwante bouwstijl. In de loop der jaren hebben er diverse wijzigingen plaats gevonden, die voornamelijk dienden ter verhoging van het wooncomfort. Aanbouwtjes (bijkeukens en douches) werden aan de achterzijde opgetrokken. Het oorspronkelijke aanzien van de woningen aan de straatzijde is niet noemenswaardig aangetast. Aan de straatzijde zijn de woningen voorzien van kleine voortuintjes. De oorspronkelijke, uit de bouwtijd van de woningen daterende schuurtjes in de achtertuin en de poortdoorgangen met schuurtjes vallen eveneens onder de bescherming.

Omschrijving

Drie, vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen opgetrokken rijtjes woningen met verdieping onder met rode pannen gedekt zadeldak met schoorstenen op de nokken. De nog oorspronkelijke schoorstenen (per rij één meer dan het aantal woningen) verbreden zich naar boven toe enigszins. De vernieuwde schoorstenen zijn recht. De kopgevels zijn puntgevels met uitgemetselde dakaanzetten. De rijtjes zijn met elkaar verbonden door een verdiepingloos tussenlid met segmentboogvormige openingen in de poortdoorgang naar de achterzijde van de woningen. Deze poortdoorgangen zijn eveneens voorzien van een met rode pannen gedekte zadeldak. De detaillering van de gevels van de rijtjes met de groen geverfde deuren en de huisnummers 1 t/m 11 en 21 t/m 27 is identiek. De detaillering aan de gevels van het rijtje met de rood geverfde deuren en de huisnummers 13 t/m 19 is afwijkend. De woningen hebben gemetselde schuurtjes in de achtertuin. De achtergevels en het inwendige van de woningen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het woningcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- Het complex is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale woningbouw en de ontwikkeling daarin in de Wederopbouwjaren vlak na WO II.

- De woningen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving, de detaillering en het materiaalgebruik.

- De drie in hoofdzaak vrij gave rijen woningen hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke onderlinge samenhang en de directe relatie met de nabij gelegen woningen, die wel deel uitmaken van het zelfde stedenbouwkundige plan, maar die, op de woningen aan de Koningin Julianalaan na, niet onder de bescherming vallen.

- Het complex is van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur van de complexonderdelen.