Complexgegevens

Complexnummer
514789

Omschrijving

Inleiding complex

Historisch complex, behorend bij het landgoed van kasteel De Haar en bestaande uit een EENDENKOOI, KOOIKERSWONING en TUINPAVILJOEN, allen daterend uit de periode 1750-1850. De eendenkooi werd aangelegd in opdracht van de familie Van Zuylen van Nyevelt van de Haar en had een consumptieve functie en later tevens een recreatieve functie. Het tuinpaviljoen komt al voor op de kadastrale kaart van 1832.

Omschrijving complex

Het historische complex is gelegen aan de Thematerkade, de zuidelijke parallelweg langs de rijksweg A2, temidden van weilanden, en bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Eendenkooi

2. Kooikerswoning

3. Tuinpaviljoen

De kooikerswoning is evenwijdig aan de weg gelegen. Het tuinpaviljoen is geplaatst aan de noordzijde van de woning. De eendenkooi ligt aan de zuidzijde van het complex, schuin achter de woning. Het water staat in verbinding met het slotenstelsel rond het perceel.

Waardering complex

Het historische complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als authentiek, gaaf en compleet bewaard gebleven voorbeeld van een gebruiksstructuuremet recreatief medegebruik, bestaande uit een eendenkooi met de ondersteunende onderdelen zijnde de kooikerswoning en het tuinpaviljoen, ten behoeve van de eigenaar van kasteel de Haar. Van situationele waarde vanwege de ligging binnen het landelijk gebied.