Complexgegevens

Complexnummer
515153

Omschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS AMSTELRUST met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), TOEGANGSHEK (4).

Ten zuiden van Amsterdam in de bocht van de rivier de Amstel ligt de historische buitenplaats Amstelrust. Het huis staat haaks op de Amstel met de voorgevel naar het zuiden gericht in het verlengde van de rivier. In 1724 was er sprake van een hofstede Amstelrust, die verkocht werd aan Jan Steur. Deze breidde het goed uit tot een classicistische buitenplaats met een formele tuinaanleg. Een gravure van A. Rademaker uit 1730 toont de zijgevel van het huis gezien vanaf de Amstel met toegangshek en een aanleg met geschoren hagen en bogen. In de tweede helft van de achttiende eeuw toen de buitenplaats in bezit was van dijkgraaf Ameshoff (1754-1791) werd het verder verfraaid; een verkoopadvertentie uit 1800 omschrijft 'een zeer plaisante en extra welgesitueerde hofsteede, genaamd Amstel-Rust, met deszelfs capitaale hegte, sterke en weldoortimmerde heerenhuizinge koetshuis en stallinge, tuinmans- en andere wooningen, orangene, menagenen, kabinet, vinkenhuis, loots, schuuren, stygers, schuitenhuis en vyvers. Van deze geometrische aanleg met bijbehorende opstallen resteert, behalve het huis en koetshuis, niets meer. Aan de Amstel ligt nog wel een aanlegsteiger.

De buitenplaats ging in de negentiende eeuw in verschillende handen over en raakte in het begin van de twintigste eeuw in verval; de bedoeling was om er een arbeidssportpark te vestigen (circa 1930). Na de tweede wereldoorlog is het huis gerestaureerd. In 1970 werd een groot deel van het park afgestoten voor de realisatie van de eerste Floriade (thans Amstelpark).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS AMSTELRUST is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de markante en beeldbepalende ligging aan de rivier de Amstel;

- als een van de weinig overgebleven buitenplaatsen van de reeks buitenplaatsen aan de rivier de Amstel en de enig bewaarde buitenplaats aan de Amstel op het grondgebied van Amsterdam;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.