Complexgegevens

Complexnummer
515384

Omschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een TWEEKAPSSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING en vrijstaande VILLA met BERGING. De schuur met dienstwoning is in 1928 ontworpen door architect N. Boiten Rzn. uit Veendam, de villa in 1929 door de architecten E. Verschuyl & Zn. uit Hilversum. Opdrachtgever was P. Boer te Zuidwending. Sinds de bouw is aan de tweekapsschuur nauwelijks iets gewijzigd. De villa, gebouwd in een stijl geïnspireerd op de Engelse landhuisstijl, heeft daarentegen wel enkele wijzigingen ondergaan. In 1966 is de raampartij in de topgevel, bestaande uit zes staande vensters, veranderd in een raampartij met drie grote ramen. De borstwering van het balkon ervoor werd aangepast aan de hoogte van de onderzijde van de nieuwe ramen. In 1975 werd er een nieuwe garage bij het huis gebouwd, die buiten de bescherming van rijkswege valt. Schuur en villa zijn later afzonderlijk verkocht; de schuur wordt nu gebruikt als atelierruimte en als opslagplaats.

Schuur en villa zijn naast elkaar gelegen aan de het voormalige diep, Zuidwending, dat in 1968 is gedempt. De tweekapsschuur wordt aan de westzijde afgeschermd door een boomsingel en aan de oostzijde door een oprijlaan met bomen. Bij de villa een diepe siertuin met gazon, rododendrons, borders en diverse loof- en naaldbomen, die aan de voorzijde door een sloot van de openbare weg is gescheiden. Een zich splitsende oprijlaan verleent vanaf de Zuidwending toegang tot het complex.

Waardering

Complex bestaande uit een tweekapsschuur met dienstwoning en een villa met vrijstaande berging van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex met vrijstaande villa uit 1928/29

- als herinnering aan de bloeiende veenkoloniale landbouw

- vanwege de aardige inrichting van het complex

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie van de drie onderdelen

- vanwege de markante ligging aan het voormalige diep Zuidwending