Complexgegevens

Complexnummer
515968

Omschrijving

Inleiding

Het complex "Prins Hendrikstichting" uit 1937 omvat een BEJAARDENTEHUIS, oorspronkelijke gebouwd voor oud-zeelieden, met bijbehorende ERFSCHEIDING en TUINAANLEG. Het gebouw in functionalistische trant is in opdracht van de stichting gebouwd naar ontwerp van de architect Corn. Elffers. De bouw werd uitgevoerd door de firma Gebr. van Rijswijk te Haarlem.

De woonvleugels zijn in de jaren 1970 weliswaar grotendeels vernieuwd maar vormen in hoofdvorm en bouwmassa een onlosmakelijk onderdeel van het totale gebouw.

Omschrijving

Het bejaardentehuis ligt oostelijk van de oude dorpskom van Egmond aan Zee op een nagenoeg vierkant terrein langs de zuidzijde van de Voorstraat. Het terrein is door een lage erfscheiding afgebakend van de openbare weg en toegankelijk middels de hoofdentree aan de Voorstraat en twee kleinere entrees respectievelijk aan de westelijk gelegen Prins Hendrikstraat en aan de oostelijk gelegen Pieter Schotsmanstraat. Rond het gebouw een tuinaanleg met voor de hoofdentree een vijverpartij.

Waardering

Het complex "Prins Hendrikstichting" uit 1937, bestaande uit een bejaardenhuis met erfscheiding en tuinaanleg, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van een tehuis voor oud-zeelieden in functionalistische trant, gebouwd naar ontwerp van Corn. Elffers. Zowel uit- als inwendig zijn in de architectuur verwijzingen naar de scheepvaart en het zeemansleven bewaard gebleven. Het complex heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging langs de Voorstraat.