Complexgegevens

Complexnummer
516003

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX "Heereweg 58" bestaat uit een in 1895 gebouwde STOLPBOERDERIJ (1) van het Noord-Hollandse type en een vermoedelijk uit dezelfde tijd daterende VEESTAL (2) op het achtererf. Het complex ligt aan de oostzijde van de Heereweg, even ten noorden van de oude dorpskern van Schoorl.

Omschrijving

Het op een ruim erf gesitueerde boerderijcomplex bestaat uit twee onderdelen: een Noord-Hollandse stolp en een bijbehorende veestal links op het achtererf. Beide objecten zijn opgetrokken in rode baksteen. De stolpboerderij is voorzien van een rietgedekt schilddak waarvan de noklijn haaks op de weg staat. De veestal heeft een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg.

Waardering

Het boerderijcomplex "Heereweg 58" bestaande uit een stolpboerderij met bijbehorende veestal is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een Noord-Hollandse stolp uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Tevens heeft het complex situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Heereweg.