Complexgegevens

Complexnummer
516297

Omschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS en vrijstaande SCHUUR, gebouwd in 1910-11 in opdracht van de rentenierende boer J.W. Zantinga naar een ontwerp van architect K. Siekman uit Zuidhorn in een Overgangsarchitectuur waarin Art Nouveau en Chaletstijl elementen zijn te herkennen. In 1963 werd op het noordelijk dakvlak een nieuwe dakkapel geplaatst. De dakkapellen op het zuidelijk dakvlak zijn inmiddels verdwenen. Tevens heeft het achterhuis een nieuwe indeling gekregen.

De woning is gelegen op een ruim langgerekt perceel in een gebied, De Gast genaamd, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. De schuur is gelegen aan de achterzijde van de woning. Aan de linkerzijde van de woning staan een linde, een goudes en een acacia.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis en vrijstaande schuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit 1910-11 met aangebouwd koetshuis en schuur in de provincie Groningen in Overgangsarchitectuur

- vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- als goed voorbeeld van het oeuvre van architect J. Siekman

- vanwege de fraaie ligging in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied De Gast.