Complexgegevens

Complexnummer
516371

Omschrijving

Inleiding

Het BOERDERIJCOMPLEX " 't Valcke" is markant gelegen op een hoogte aan de Valkeweg in de marke het Rijsselt nabij de IJssel. Het bedrijfsgedeelte is naar de Valkeweg gericht. De naam van de boerderij komt al voor op de oude kadastrale kaart van 1832 en volgens de muurankers in de voorgevel van de boerderij dateert deze uit 1817. De noordelijk van de boerderij gelegen schuur is waarschijnlijk in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd. Op de oude kadastrale kaarten heeft de boerderij in 1832 een rechthoekige plattegrond met een aan de linkerzijde uitgebouwd voorhuis en een losstaand bakhuisje. In de late negentiende eeuw is dit bakhuisje tegen de rechter zijgevel van het voorhuis gebouwd waar het zich thans nog bevindt. In dezelfde periode is het voorhuis aan de linkerzijde verhoogd, zodat er een ongelijk schilddak ontstond met een wolfeind aan de linkerzijde en een dakschild aan de rechterzijde. Bij een in 1930 uitgevoerde verbouwing zijn de raamindelingen van het voorhuis veranderd en is de linker zijgevel van het voorhuis verhoogd. Ook in 1887 vond er een verbouwing of bijzondere gebeurtenis plaats, getuige het jaartal dat vermeld staat op de sluitsteen van het achterhuis. De schuren aan de zuidzijde van de boerderij en direct achter de schuur aan de Valkeweg vallen niet onder de bescherming.

Het BOERDERIJCOMPLEX bestaat uit de volgende beschermde onderdelen: een T-boerderij met bijschuur en tegenovergelegen kippenhok, gegroepeerd binnen de oorspronkelijke erfstructuur.

Voor de boerderij bevindt zich een vernieuwde waterpomp. Voor de zuidgevel van het achterhuis bevindt zich een mestvaalt omgeven door een gemetselde muur welke oorspronkelijk onder de afsluitende rollaag was gepleisterd. De afsluitende buitenste muur is van recente datum. De bestrating van het erf bestaat uit klinkers.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX gebouwd tussen 1817 en 1930.

- van architectuurhistorische waarde door de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm van het complex en de zorgvuldige detaillering van gevels, vensters en ramen van met name het hoofdhuis.

- van stedebouwkundige waarde door de prominente situering aan de Valkeweg, waaraan zich nog andere boerderijen bevinden. De boerderij is onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied en is bepalend voor het zichtbaar houden van deze situatie. De oorspronkelijke erfstructuur is nog duidelijk herkenbaar.

- van cultuurhistorische waarde door de lange bouwgeschiedenis die gedeeltelijk aan de gevels afleesbaar is.