Complexgegevens

Complexnummer
517000

Omschrijving

Inleiding.

Aan de noordelijke zijde van de Goorstraat, ter plaatse een zandweg, staat de LANGGEVELBOERDERIJ met SCHUUR, het Ooijevaarsnest, deel uitmakend van het gelijknamige landgoed, dat hoofdzakelijk bestaat uit weidegronden, afgewisseld met naaldbossen.

De bescherming beperkt zich tot de boerderij (1), die traditioneel is opgezet en blijkens een baksteen reliëf in de zijgevel dateert uit 1935, en de langsdeelschuur (2), waarschijnlijk daterend uit omstreeks 1870.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van woeste gronden in het interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de traditionalistische stijl en de bijzondere samenhang van het exterieur en onderdelen van het interieur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het exterieur.