Complexgegevens

Complexnummer
517354

Omschrijving

Loppersum, Zeerijperweg 13 "Oezingaweer"

Complexomschrijving

C9919JR: 9919JR13; 9919JRKH

Inleiding

Complex bestaande uit een KOP-HALS-ROMPBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR en een KOETSHUIS. De van oorsprong waarschijnlijk uit 1839 daterende boerderij werd in 1909 uitgebreid met een nieuwe bijschuur en een koetshuis. De bijschuur werd aan de zuidwestzijde, evenwijdig aan de hoofdschuur gebouwd, en het koetshuis dwars op de bijschuur, op de hoek van de noordwest- en de zuidwestgevel. In 1913 werd het voorhuis aan de linkerzijde vergroot naar een ontwerp van architect Oeds de Leeuw Wieland in Eclectische stijl, waarbij het de vorm van een dwarshuis kreeg. Beide uitbreidingen gebeurden in opdracht van S.H. Wiersema.

De boerderij, die evenwijdig aan de weg van Loppersum naar Zeerijp is gelegen, heeft aan twee zijden een gracht met singelbeplanting en is bereikbaar via twee gepleisterde TOEGANGSPIJLERS op de dam die naar het achtererf leidt. De pijlers hebben beide ruitvormige decoraties en een uitspringende band, met op de ene "Oesinga" en op de andere "Weer". De pijlers worden geflankeerd door twee hekken van (vernieuwd) latwerk.

Waardering

Complex bestaande uit een boerderij met aangebouwde bijschuur, koetshuis en toegangspijlers van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een kop-hals-romp boerderij die in het begin van de 20ste eeuw tot dwarshuis is verbouwd

- vanwege de opvallende, eclectische vormgeving

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging, evenwijdig aan de weg van Loppersum naar Zeerijp