Complexgegevens

Complexnummer
517899

Omschrijving

Inleiding.

Het complex bestaat uit de KERK van de H. Petrus (1) Loo 81, de PASTORIE (2) Loo 79 en het voormalige KLOOSTER (3) Loo 83-85-87.

Omschrijving

Het complex bevindt zich in het Bergeykse kerkdorp 't Loo. De Neo-Gotische kerk uit 1861-1863 is het oudste onderdeel. De architect van de kerk was K. Weber. C. Franssen handhaafde in 1896 de Neogotische stijl toen er naar zijn ontwerp een toren aan werd toegevoegd. C. Franssen was ook de architect van de Neo-Renaissance pastorie uit 1893. De architect van het in 1904 gebouwde voormalige klooster is niet bekend. Het achter de kerk gelegen kerkhof valt buiten de Rijksbescherming.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het katholicisme en de vorming van kerkelijke centra op het platteland. Het typeert bovendien twee eeuwen ontwikkeling van het Brabantse kerkdorp. Architectuurhistorisch is het waardevol vanwege de gekozen stijl en voor het werk van de respectievelijke architecten. De bijzondere betekenis van het complex is ook gelegen in de situering, die samenhangt met de ontwikkeling van de streek. Het is gaaf bewaard gebleven.