Complexgegevens

Complexnummer
518529

Omschrijving

Inleiding

Het R.K. KLOOSTER van de zusters Monialen Redemptoristinnen staat direct aan de Grotestraat te Sambeek, werd gesticht in 1874 en dateert in de huidige vorm uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De twee- en drielaags gebouwen zijn rond drie zijden van een hof opgetrokken en vertonen een mengeling van sobere ambachtelijk-traditionele en neo-gotische vormen.

Er zijn vier gebouwen te onderscheiden. Het oudste (1) dateert uit 1873-'74, is drielaags en staat haaks op de Grotestraat.

In 1882 werd tegen een deel van de noordelijke gevel van gebouw (1) een eenbeukige kloosterkapel (3) met aangrenzende tweelaags vleugel (4) opgetrokken (architect J. Kayser, Venlo). In een latere fase (in 1888) is aan de zuidelijke zijde van dit gebouw een L-vormige vleugel (2) opgetrokken, waarschijnlijk eveneens naar ontwerp van Kayser. Achter het klooster ligt een uitgestrekte tuin (5) met onder meer fruitbomen en snoeilinden. Deze tuin wordt door een ca. drie meter hoge bakstenen muur onder ezelsrug aan het oog van de buitenwereld onttrokken. In de tuin staan diverse religieuze elementen waaronder een grafapel uit 1894. Tussen het klooster en de R.K. pastorie loopt een pad, dat door de bakstenen tuinmuren van zowel klooster als pastorie een steeg-achtig karakter krijgt. Bijzonder is de langs de Grotestraat gebouwde KLOOSTERBOERDERIJ (6) uit 1925. In 1968 is de kapel met sacristie verbouwd. Tien jaar later is een deel van de tuin opnieuw aangelegd.

Waardering

Het kloostercomplex met tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, die de sobere ingetogen leefwijze uitdraagt in een gesloten karakter en eenvoudige ornamentiek en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect J. Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van de kerkdorp.