Complexgegevens

Complexnummer
518709

Omschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit een KERK, een PASTORIE en een KOSTERSWONING, alle gebouwd in 1917-1919 naar een ontwerp van architect J.H.H. van Groenendaal, uitgevoerd in Neo-Romaanse stijl.

De gebouwen bevinden zich tussen het centrum van Eindhoven en de woon- en fabriekscomplexen van Philips in Strijp en zijn gelegen op een rechthoekig terrein waarvan de voorzijde aan de St. Antoniusstraat ligt, de achterzijde wordt door de Vonderweg begrensd. De kerk is thans in gebruik als museum, de kosterswoning fungeert daarbij als kantoorruimte voor het museum. In de pastorie is eveneens een kantoor gevestigd.

Omschrijving

De kerk staat midden op het terrein, terugliggend van de rooilijn. Aan de linkerkant is de kosterswoning, aan de rooilijn gezet, aan de rechterkant bevindt zich de pastorie, haaks ten opzichte van de kerk geplaatst, met de zijgevel aan de rooilijn. Beide woningen zijn door tussenstukken met de kerk verbonden.

De vormgeving van de kerk is geïnspireerd op vroeg-christelijke kerkelijke gebouwen. In de pastorie zijn classicistische elementen zichtbaar, de kosterswoning is sober uitgevoerd. Het geheel maakt duidelijk een samenhangende indruk door de uitvoering van de drie objecten in Kunrader steen.

Waardering

Het complex van kerk, pastorie en kosterswoning is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van Eindhoven en de ligging ten opzichte van het te beschermen gezicht Philipsdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.