Complexgegevens

Complexnummer
519156

Omschrijving

Inleiding

Op de R.K. begraafplaats van Oirschot liggen een CALVARIEGROEP MET BAARHUIS (1) uit omstreeks 1880-1890, en een achttal GRAFTEKENS, daterend uit de periode 1860-1910 (2 t/m 9).

Omschrijving

De begraafplaats is gelegen op een kunstmatig verhoogd terrein en is sedert het midden van de negentiende eeuw in gebruik. Het kerkhof is meermalen in noordelijke richting vergroot (voor het laatst omstreeks 1990) en beslaat ongeveer driekwart hectare.

Waardering

Het geheel van baarhuisje, calvariegroep en graftekens is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van neogotische beeldhouwateliers en steenhouwers. Het heeft ensemblewaarden door de onderlinge samenhang der onderdelen en de situering ten westen van de oude dorpskern nabij een van oudsher open akkergebied. Het is gaaf bewaard gebleven.