Complexgegevens

Complexnummer
519545

Omschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS ZWIJNSBERGEN Helvoirtsestraat 6 te Helvoirt

Omschrijving complex:

De historische buitenplaats Zwijnsbergen, waarvan het huis een 16e-eeuwse oorsprong heeft, ligt ten noorden van het dorp Helvoirt; het terrein heeft een rechthoekige plattegrond in oost-west richting; met name het oostelijk deel heeft een landschappelijke inrichting, terwijl de westhelft meer bestaat uit rechthoekige weiden met solitairen en bospercelen. Het huis met aangebouwde oranjerie en koetshuis annex stalruimte is met de binnentuin aan drie zijden nog omgeven door een gracht; aan de noordzijde is de gracht gedempt; de oostelijke arm is verlengd en omgevormd tot een slingervijver.

Bij het tuinpaviljoen aan de Helvoirtsestraat begint de toegangsweg, die via twee ruime bochten op het voorplein bij het huis eindigt; verder zijn er o.a. het Galgebergje en de Kolk, een in een bosje gelegen vijver. Het complex wordt in het noorden begrensd door de Zandlei, in het oosten door de Helvoirtsestraat en aan de zuid- en westkant door agrarisch gebied. De historische buitenplaats Zwijnsbergen omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), TUINPAVILJOEN (3), TUINMUUR met KAS (4), BRUGGEN (5) en TUINORNAMENTEN (6).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: de nieuwe inrichtingen van de binnentuin en het voorplein, inclusief de lage muurtjes en de nieuwe cementen schilddragende leeuwen, de houten schuur direct ten noorden van de tuinmuur en de open loods ten westen van de boerderij. N.B.: bij K.B. van 13 mei 1977 zijn de boerderij (Helvoirtsestraat 2 en 4) alsmede de ernaast staande houten schuur (karschop en varkensstal) afgevoerd van de Rijkslijst!

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex:

De historische buitenplaats Zwijnsbergen is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.