Complexgegevens

Complexnummer
519748

Omschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS HESSUM Tolhuisweg 11 te DALFSEN

Omschrijving complex: De historische buitenplaats HESSUM bestaat uit een eenvoudig landhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw met twee erachter gelegen bouwhuizen binnen een rechthoekige smalle gracht, die gedeeltelijk gedempt is; binnen de gracht liggen verder nog enkele moderne, tot het veebedrijf behorende schuren en de moestuin, waarvan een deel omgevormd is tot siertuin met een vijvertje. Vanaf de Tolhuisweg leidt een lange rechte oprijlaan tot de voordeur van het huis; links en rechts van deze laan een vierkant weiland; van een parkaanleg in ware zin is geen sprake, wel liggen er naast de gracht twee kleine bosjes. Het gehele complex met een sterk agrarisch karakter heeft een min of meer vierkante plattegrond, waarvan de in oorsprong 18de-eeuwse structuur, gevormd door lanen en de gracht, het belangrijkste aspect van de buitenplaats is. De buitenplaats ligt ten noorden van de Tolhuisweg tussen Dalfsen en Vilsteren, en wordt begrensd door deze weg aan de zuidkant, aan de oostzijde door de Markeweg, door een eigen, halfverharde bedrijfsweg van het landgoed aan de noordkant direct langs de gracht en door een eigen landgoedlaan aan de westkant; De buitenplaats Hessum omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), BOUWHUIZEN (3), SCHUUR (4), TUINHUISJE (5) en HOUTLOODSJE (6).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: de nieuwe bedrijfsgebouwen ten westen en het nieuwe tuintje ten oosten van het huis met daarin de hut, de vijver en tuinsieraden.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex:

De historische buitenplaats Hessum is van algemeen belang vanwege de ouderdom, de cultuurhistorische waarden en de landschappelijke structuur. Hessum heeft zeer de allure van een herenboerderij en is een goed voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven eenvoudige en kleinschalige 18de en 19de-eeuwse Overijsselse buitenplaats.