Complexgegevens

Complexnummer
521035

Omschrijving

Inleiding

Complex van het "Fraterhuis St. Antonius van Padua". Het complex bestaat uit verschillende onderdelen en is in diverse perioden tot stand gekomen. De oudste onderdelen stammen uit 1894. Dit zijn het FRATERHUIS (I) en het JONGENSINTERNAAT (II, later weeshuis) naar ontwerp van H. v.d. Abeelen. Het fraterhuis kent uitbreidingen van de hand van Ed. Cuypers in 1927 en van C. Panis uit 1933. Deze architect ontwierp ook de KAPEL (III) uit 1933. Alle drie genoemde onderdelen worden beschermd.

Omschrijving

Het terrein waarop de gebouwen aan de Capucijnenstraat zijn gelegen is gedeeltelijk ommuurd. Rechts (westkant) is het een hoge muur, geleed door lisenen. Aan de straatzijde, de noordkant staat een lage muur met ezelsrug. Voor het fratershuis een (nieuw) hekwerk voorzien van een poort tussen nieuw opgemetselde pijlers. Het fraterhuis ligt evenwijdig aan de straat. De kapel staat daarachter, haaks op de bouwmassa van het fraterhuis. Het voormalige internaat ligt naast het huis, schuin tenopzichte van de straat.

Waardering

Het complex is van algemeen belang als een ensemble met cultuurhistorische waarden. Het geheel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de zorg voor onderwijs en caritas door katholieke congregaties en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kleinschalige congregatieklooster. Het is een weergave van de belangrijke rol die de geestelijkheid aan het begin van deze eeuw gespeeld heeft, met name in het zuiden van Nederland. Het complex heeft architectuurhistorische waarden wegens detaillering en materiaalgebruik en wegens de plaats in het werk van de architecten. Het is gaaf bewaard gebleven.