Complexgegevens

Complexnummer
521117

Omschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit KAPEL (I), en ZIEKENZAAL met nonnenkoor (II) van het voormalige klooster van de Zusters van de Visitatie (Visitandinnen). Gebouwd kort voor 1895 in Neo-Gotische stijl, vermoedelijk naar plannen van A.G.M. de Beer, als uitbreiding van het herenhuis op no. 5 dat door de zusters werd bewoond. Dit pand is reeds beschermd (monumentnummer 35693).

Omschrijving

De kapel ligt evenwijdig aan de Bisschop Zwijsenstraat. Aan de achterkant en tegen de rechterzijgevel van de kapel staat de voormalige ziekenboeg. De gebouwen zijn met elkaar verbonden tot een L-vormig geheel en vormden oorspronkelijk ook inwendig een geheel. In 1998 heeft de kapel een andere eigenaar dan de aangrenzende bouwmassa.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden. Het is van cultuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de ontwikkeling van de religieuze congregaties in de negentiende eeuw, in het bijzonder die van de comtemplatieve congregaties. Het is een goed en herkenbaar oorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering. Het complex is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.