Complexgegevens

Complexnummer
522303

Omschrijving

Inleiding

Complex De Rozenhof bestaande uit een hoefijzervormig aangelegd woningencomplex van in totaal 37 HERENHUIZEN (blok A en B) gebouwd in 1898 en in 1912 in de stijl van het Eclecticisme, met Neo-Renaissance invloeden. Het complex werd in opdracht van de Levensverzekering Maatschappij Dordrecht ('de Dordrecht') gebouwd op de voormalige buitenplaats Villa Rozenhof. Van de oudste woningen is de architect onbekend, de huisnrs. 21 t/m 31 kwamen in 1912 naar ontwerp van H.A. Korthals en L.P. Joosten tot stand. Tot het complex behoren tevens de VILLA Rozenhof uit 1891 en een FONTEIN uit het derde kwart van de negentiende eeuw.

Het complex is gelegen aan de westzijde van de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht. Het complex wordt aan de zuidzijde begrenst door de Havenstraat en aan de noordzijde door de achtertuinen van de huizen aan de Van Strijensingel. De tuinen aan de westzijde grenzen aan de achtertuinen van de woningen aan de Hoge Bakstraat, de achtertuinen aan de oostzijde van het complex grenzen aan de achtertuinen van de woningen aan de Koninginnestraat.

Omschrijving

Het complex bestaat uit de villa Rozenhof in het midden, en een fontein ten zuiden ervan waaromheen zich in hoefijzervorm de geschakelde herenhuizen bevinden. De oneven genummerde huizen ten westen van de villa vormen een ingezwenkte, aaneengesloten gevelwand in noord-zuidrichting (Blok B). Aan de overzijde vormen de even genummerde huizen een gesloten gevelwand die om de villa is gebogen (Blok A). Bij de ruime doorgang naar de Singel liggen aan weerszijden de woonhuizen nr. 1 en 2.

Waardering

Het uit 1898 en 1912 daterende complex De Rozenhof in Overgangsstijl is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroege projectontwikkeling als ook van belang wegens ensemblewaarde met de Villa Rozenhof, het bijbehorende rozarium en de achterliggende Singelbebouwing.