Complexgegevens

Complexnummer
522915

Omschrijving

Complex Servaasbolwerk nrs 10;11;12;13;14.

Inleiding

Complex bestaande uit vijf HERENHUIZEN op een rij, waarvan de eindwoningen (nr 10+14) door een smalle brandgang zijn losgekoppeld. De in eclectische bouwstijl uitgevoerde woningen zijn gelegen aan de westzijde van de Stadsbuitengracht. Het complex bestaat uit drie complexonderdelen:

1 het noordelijk gelegen hoekpand Servaasbolwerk 10

2 woonblok met drie aaneengesloten woningen Servaasbolwerk 11;12;13

3 het zuidelijk gelegen hoekpand Servaasbolwerk 14

Omschrijving

Het complex is uitgelegd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen onder een pannen dak. Het complex is symmetrisch van opzet met in het midden het alleen begane gronds van pleisterwerk (schijnvoegen) voorziene woonblok. De licht risalerende middenas wordt beëindigd door een fronton, met ter weerszijden een dakkapel. De middenas van de geheel gepleisterde, vrijstaande hoekpanden wordt behalve door de lichtrisalerende travee gemarkeerd door het dakvenster van het type oeil de boeuf, voorzien van een bekroning. De visueel doorlopende dubbele cordonlijst en de geprofileerde kroonlijst rijgen de panden aaneen.

Waardering

Complex van vijf herenhuizen, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van in eclectische stijl opgetrokken herenhuizen. Van cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de plaatselijke geschiedenis van de huisvesting als vroeg voorbeeld van stadsuitbreiding aan de overzijde van de Stadsbuitengracht Van stedenbouwkundige belang vanwege de ligging langs de Stadsbuitengracht en als onderdeel van deze bebouwing langs de singel.