Complexgegevens

Complexnummer
523490

Omschrijving

Inleiding KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' gebouwd in 1938/1939 naar een ontwerp voor een Regt Infanterie (Regimentsstaf met twee Bataljons) van de Kapitein der Genie A.G. BOOST in zakelijk expressionisme bestaande uit drie KAZERNEGEBOUWEN (1 t/m 3) zes LEGERINGSGEBOUWEN (5 t/m 9), een KEUKEN/MESS (10).

Onder rijksbescherming vallen: 1. Kazernegebouw met cellen 2. Kazernegebouw 3. Kazernegebouw 4. Legeringsgebouw 5. Legeringsgebouw 6. Legeringsgebouw 7. Legeringsgebouw 8. Legeringsgebouw 9. Legeringsgebouw 10. Keuken met mess In 1938/39 zijn in Nederland in totaal vier kazernes gerealiseerd naar het ontwerp voor een Regt Infanterie van A.G. Boost. Deze vier kazernes, bedoeld voor twee Bataljons met een Regtstaf, maken onderdeel uit van in totaal zestien nieuwe kazernes voor de Infanterie ontworpen door A.G. Boost. Boost ontwierp één grondtype met twee varianten. Naar het eerste ontwerp werden twaalf infanteriekazernes voor één Bataljon gerealiseerd bestaande uit een poortgebouw met één in- en uitgang dat leidde naar het exercitieterrein met daaromheen drie legeringsgebouwen en een keukengebouw. Het eerste ontwerp werd de basis van het tweede ontwerp waarbij de legeringsgebouwen werden gehandhaafd en in plaats van het poortgebouw afzonderlijke gebouwen ontworpen moesten worden. Naar het tweede ontwerp is het kazernecomplex `Elias Beeckman' gebouwd. De zestien nieuwe kazernes zijn voornamelijk gesitueerd langs de oost- en zuidgrens van Nederland met uitzondering van Ede, Ermelo en Bussum die zich meer landinwaarts bevinden. De zestien nieuwe kazernes voor de Infanterie zijn samen met acht andere nieuwe kazernes en vijftien uitbreidingen van bestaande kazernes een gevolg van de oorlogsdreiging vanuit Duitsland. Als gevolg van deze oorlogsdreiging is in februari 1938 de Dienstplichtwet gewijzigd. Dat hield in een uitbreiding van het jaarlijks contingent manschappen van 19.500 naar 32.000 soldaten en een verlenging van de eerste oefening van 5,5 naar 11 maanden. De nieuwe kazernes moesten op 1 maart 1939 gereed zijn. Het wetsontwerp dat de bouw mogelijk maakte, werd op 22 september 1937 bij de Tweede Kamer ingediend. Dit betekende dat op 1 maart 1938 de bestekken en complete tekeningen klaar moesten zijn. Kapitein der Genie A.G. BOOST werd op 15 augustus 1937 belast met het ontwerp voor de zestien Infanteriekazernes. In opdracht van de minister werd het ontwerp op het laatste moment beoordeeld door de architecten prof. ir. R.L.A. Schoenmaker en prof N. Landsdorp, die veel waardering toonden voor de in korte tijd geleverde prestatie. Slechts een klein aantal aanpassingen werd doorgevoerd.

Omschrijving

Het ontwerp voor twee bataljons waarnaar het KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' is gebouwd, is steeds uitgevoerd in gele baksteen met stalen ramen en natuurstenen vensterbanken. Vanuit het basisontwerp zijn betonnen vloeren toegepast om brandgevaar te voorkomen. De dakhelling van 33 graden mocht niet worden overschreden waarbij gebruik moest worden gemaakt van houten kapspanten. In de gevels werden stalen ramen, deuren en kozijnen geplaatst. De gevels bestaan uit anderhalf steens muren met een steens binnenhang, waartegen aan de buitenzijde een waterdichte pleisterlaag en een half-steens buitenlaag in plaats van een spouw. De oorspronkelijke entree vanuit de Nieuwe Kazernelaan aan de noordzijde is later verplaatst naar de oostzijde ter plaatse van De Sijsselt. Vanuit de oude entree bevinden zich van west naar oost drie afzonderlijke gebouwen ten behoeve van een regimentsbureel, een wachtgebouw en een kantinecomplex. In de noord- zuidas bevindt zich achter het meest centrale kazernegebouw het exercitieterrein met aan de zuidzijde de KEUKEN/MESS. Aan de oost- en westzijde van het exercitieterrein bevinden zich twee LEGERINGSGEBOUWEN met in het verlengde van het meest oostelijke en meest westelijke gebouw in spiegelbeeld nog een LEGERINGSGEBOUW.

Waardering

KAZERNECOMPLEX `Elias Beeckman' naar een ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons gerealiseerd in 1939 in zakelijk expressionisme bestaande uit drie KAZERNEGEBOUWEN, zes LEGERINGSGEBOUWEN en een KEUKEN/MESS.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een ontwerp van de Genie A.G. BOOST voor een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons in een zakelijk expressionistische bouwstijl gebouwd in 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de strategische ligging buiten de randstad op de Veluwe aan het spoor en de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de onderdelen van het kazernecomplex `Elias Beeckman'. De stedenbouwkundige opzet is van wezenlijk belang voor dit type kazerne waarbij de gebouwen vrijwel altijd rond het centrale exercitieterrein zijn gegroepeerd in een min of meer symmetrische opzet.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een infanteriekazerne met Regtstaf voor twee Bataljons in Nederland naar ontwerp van A.G. Boost gerealiseerd in 1939 ontstaan als gevolg van een wijziging in de dienstplichtwet in februari 1938.