Complexgegevens

Complexnummer
524437

Omschrijving

Inleiding

De aan de noordzijde van de Waardsedijk gelegen en aan de Grote Gracht grenzende begraafplaats voor de Nederlands Hervormde gemeente werd gesticht in 1829. In 1820 werd een wet van kracht die het begraven binnen de stadsmuren en in de kerk verbood. Omdat de Protestantse gemeente met de Katholieke gemeente gebruik maakte van een zelfde kerkhof in de stad werd door het gemeentebestuur twee kavels tegenover elkaar aan de Waardsedijk beschikbaar gesteld.

Het complex bestaat uit de onderdelen

- hekwerk

- mausoleum

Omschrijving

Het terrein van de begraafplaats is rechthoekig en wordt door een middenpad in tweeën gedeeld met eveneens rechthoekige grafperken. De aanleg is niet van bijzondere waarde evenmin als de oostelijk gelegen aula en beide zijn voor de bescherming van de begraafplaats van ondergeschikt belang. Aan de straatzijde wordt het terrein met een fraai vormgegeven hekwerk afgesloten, het mausoleum onderscheidt zich in de verschijningsvorm ten opzichte van de overige grafmonumenten.

Waardering

Hekwerk en mausoleum van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van fraaie vormgeving van de hekwerk en mausoleum. Van cultuurhistorisch belang vanwege de funeraire geschiedenis. Van ensemblewaarde vanwege de relatie met de begraafplaats en onderlinge relatie met de overige onderdelen.