Complexgegevens

Complexnummer
524536

Omschrijving

Inleiding

Complex De Rietvink bestaande uit het gelijknamige WOONHUIS (1), van het type landhuis, gebouwd in opdracht van in 1916 door de architecten Th. Wouters en J.J. Brandes met TUINAANLEG met bijbehorende MUUR en HEKPIJLERS (2). Het pand, dat is vormgegeven in een aan de Engelse Landhuisstijl verwante bouwstijl, werd in 1924 uitgebreid met een SCHILDERIJENZAAL die in opdracht van de toenmalige eigenaar en kunsthandelaar J.A.A.M. van Es door de architect Jan van der Lip gebouwd werd. De tuinaanleg uit 1916 in Nieuw Architectonische tuinstijl is deels ommuurd en toegankelijk via twee hekpijlers. Het complex bevindt zich op het tot villapark verkavelde deel van de buitenplaats Oud Wassenaar.

Omschrijving

Het complex bestaande uit het woonhuis met schilderijenzaal en de tuin ligt teruggerooid aan de Groen van Prinsterenlaan met de noklijn parallel aan de straat. De noordelijk aan het huis gebouwde schilderijenzaal staat eveneens met de nok evenwijdig aan de straat. Zuidelijk en oostelijk van het huis bevindt zich de tuin met aan de straatzijde (west) een muur met de toegang via twee gemetselde hekpijlers en een oprijlaan met geschoren hagen.

Waardering

Complex De Rietvink, bestaande uit een landhuis met schilderijenzaal en tuinaanleg met bijbehorende muur en hekpijlers, uit 1916 van de architecten Wouters en Brandes is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van vroege villaontwikkeling op de buitenplaats Oud Wassenaar.

- als kenmerkend voorbeeld van een landhuis, gebouwd in een aan de Engelse Landhuisstijl verwante bouwstijl en een tuinaanleg in Nieuw Architectonische tuinstijl.

Het complex heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als onderdeel van het villapark Oud Wassenaar.

De onderdelen van het complex zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.