Complexgegevens

Complexnummer
524593

Omschrijving

Inleiding

Buitenplaats 'Frisiastate' met WOONHUIS (1), KOETSHUIS/DIENSTWONING (2), PORTIERSWONING (3) en MOESTUIN met MUUR (4). De gebouwen in Nieuw Historiserende stijl met invloed van de Neo-Hollandse Renaissance en de Engels Landhuisstijl dateren uit 1910 naar een ontwerp van de architecten Z. Hoek en J.T. Wouters. Opdrachtgever was de uit Rotterdam afkomstige E.P. de Monchy. Bij de buitenplaats behoorde een toegangshek, die echter is gesloopt. De moestuin hoorde oorspronkelijk bij het nabijgelegen kasteel Oud Wassenaar, maar is in 1910 onderdeel van Frisiastate geworden.

Het complex is gesitueerd in een deel van het landschapspark dat de landschapsarchitect C.E.A. Petzold omstreeks 1880 heeft aangelegd bij kasteel Oud Wassenaar. In 1907 kwam de buitenplaats Oud Wassenaar in bezit van de architecten Hoek en Wouters die een deel van het terrein bestemden tot villapark. De parkaanleg is rond het huis enigszins aangepast, maar de karakteristiek van de aanleg van Petzold is behouden.

Na de dood van De Monchy werd in het huis ,uit de nalatenschap van het echtpaar De Monchy, een kindertehuis gevestigd en die functie heeft het tot 1996 gehad.

Omschrijving

De gebouwen van Frisiastate zijn gegroepeerd rond een bassecour met gazon, een rondgaande oprijlaan en enkele monumentale kastanjebomen. De portierswoning staat bij het toegangshek aan de Lindelaan; het landhuis aan de oostkant en het koetshuis aan de noordkant, recht tegenover het hek. De ommuurde moestuin ligt westelijk van het gebouwencomplex.

Waardering

Het complex Frisiastate is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een landhuis in Nieuw Historiserende stijl met bijgebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, naar analogie van historische buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp;

- vanwege de ensemblewaarde wegens de historisch-functionele en ruimtelijk-.stilistische relatie van de complexonderdelen met de omringende parkaanleg, in oorsprong behorend bij het naburige kasteel Oud-Wassenaar.