Complexgegevens

Complexnummer
525078

Omschrijving

Inleiding

Het boerderijcomplex aan de Kromme Elleboog 1 te Binnenmaas is in 1912 gebouwd ter vervanging van een oude boerderij. Aan deze vroegere bouwfase herinnert alleen een bakhuis, dat dateert uit de eerste helft van de negentiende eeuw. De bouwstijl van de boerderij uit 1912 is Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen, waarbij met name in de voorgevel van woonhuis en schuur enkele accenten uit het Rationalisme zijn gebruikt. Het complex voor gemengd bedrijf bestaat uit de BOERDERIJ bestaande uit een woonhuis en een aan de achterzijde aangebouwde Vlaamse schuur, een BAKHUIS, een WAGENSCHUUR en een kleine SCHUUR met lessenaarsdak. Zowel deze gebouwen als het erf zijn slecht in details gewijzigd.

Omschrijving

Het complex is gelegen aan de zuidzijde van de Kromme Elleboog, een smalle geasfalteerde weg door een landbouwgebied. Enkele bomen scheiden het rechthoekig met grind bedekte erf af van de uitgestrekte landbouwgronden. Een sloot en een ondiepe voortuin bevinden zich tussen de weg en de voorgevel van het woonhuis. Het woonhuis met ingezwenkte lijstgevel is verbonden met de Vlaamse schuur met zijlangsdeel. Ten oosten van het woonhuis bevindt zich een klein bakhuis. Ten oosten van de schuur bevindt zich een kleine houten schuur met lessenaarsdak. Ten westen van de schuur staat een houten wagenschuur.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, als een schakel in de ontwikkeling van het boerderijtype met Vlaamse schuur en woonhuis in het verlengde van de schuur en voorts als een goed voorbeeld van Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen in de agrarische bouwkunst. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen en vanwege de volledig vrije ligging. Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.