Complexgegevens

Complexnummer
525287

Omschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex 'Veelust' bestaande uit een BOERDERIJ van het dwarshuistype gebouwd rond 1890, een TOEGANGSHEK, een vrijstaande VEESCHUUR onder schilddak, een HOOISCHUUR, een SCHUUR onder wolfdak en een SCHUUR onder zadeldak. De opstallen zijn gebouwd in een (streekeigen) Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant.

Het complex maakt deel uit van een reeks van boerderijen, die de Schie als ontginningsbasis hebben. De lage en drassige gronden zijn vrijwel alleen geschikt voor veeteelt, wat ook de naam van de boerderij verklaart.

Omschrijving

Het complex is gesitueerd op een door sloten omgeven erf, dat begroeid is met diverse boomsoorten. De dwarshuisboerderij is op enige afstand van de openbare weg gesitueerd. Een toegangshek markeert de toegang tot het onverharde terrein, waarop zich tevens de schuren bevinden. Links op het erf staat de eenlaagse vrijstaande veeschuur onder schilddak, waar achter een hooischuur onder een zadeldak en een schuur onder een afgewolfd zadeldak. Rechts van de boerderij een schuur onder een zadeldak.

Waardering

Het boerderijcomplex 'Veelust' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

Het complex is van cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een traditioneel type. Het complex is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen landelijke bouwstijl.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de samenstellende onderdelen en vanwege de beeldbepalende ligging en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige boerderijen aan de Schie, waarvan meerdere eveneens een monumentale status bezitten.

Het complex is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid.