Complexgegevens

Complexnummer
525375

Omschrijving

Inleiding

Complex "Hofje van Belois", bestaande uit vijf bouwblokken met in totaal 36 HOFJESWONINGEN, opgesteld rond een binnentuin op een trapeziumvormig grondplan en met centraal een vrijstaand (voormalig) REGENTENHUIS. Het hofje is in 1926 gebouwd in Traditionalistische trant naar een ontwerp van architect A. Stahlie (1886-1934). Het hofje is een voortzetting van het "Oude Wijfkens hoff" in de Noordmolenstraat dat werd opgericht in 1593. Tegenwoordig wordt het hofje door zowel mannen als vrouwen bewoond.

Omschrijving

Het complex bestaat uit 36 hofjeswoningen, verdeeld over vijf bouwblokken van een bouwlaag en een kapverdieping onder met rode pannen gedekte zadeldaken. Het terrein met trapeziumvormige plattegrond wordt ontsloten door poortgebouwen centraal in de bouwblokken aan de Aleidastraat (voorzijde) en de Jan van Avennesstraat (achterzijde). De drie overige bouwblokken zijn op symmetrische wijze in de binnentuin gegroepeerd. Het regentenhuis heeft een centrale positie in de as van de binnentuin, in de punt van het trapeziumvormige terrein.

Het hofje is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Zowel woningen als regentenhuis omvatten een bouwlaag en een kapverdieping onder met rode pannen gedekte zadeldaken. In de beide straatgevelwanden een poortdoorgang met kap, die het zadeldak onderbreekt. Poortgebouwen aan Aleidastraat en Jan van Avenesstraat zijn identiek, met boven de onderdoorgang in ijzer gegoten letters "HOFJE VAN BELOIS".

Waardering

Complex "Hofje van Belois" bestaande uit hofjeswoningen met centraal regentenhuis, gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar ontwerp van architect A. Stahlie, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en hoge ensemblewaarde.