Complexgegevens

Complexnummer
525745

Omschrijving

Inleiding

SCHOOLGEBOUW en KLOOSTER, gebouwd in respectievelijk 1932 en 1933 naar ontwerp van de architecten G. Geenen en ir C.G. Geenen voor de zusters van de sociëteit van Jezus, Maria en Jozef. Het geheel ligt op een rechthoekig terrein, op de hoek van de Jan Smitzlaan met de P.C. Hooftlaan, in de villawijk Den Elzent in het stadsdeel Stratum, nabij het centrum van Eindhoven. In de vormgeving van de panden zijn elementen van expressionistische architectuur verwerkt.

Omschrijving

De school beslaat het grootste gedeelte van het complex en grenst direkt aan de straat. Het klooster staat haaks ten opzichte van de school en ligt op de hoek van het terrein aan de P.C. Hooftlaan. De panden zijn door middel van een garage aan elkaar vastgebouwd. Achter de gebouwen ligt een betegeld terrein, een klein stuk, tegen het klooster aan, is als tuin ingericht.

Waardering

Het complex van school en klooster is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs door katholieke congegraties in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van het belangrijke regionale architectenbureau Geenen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het complex is waardevol, vanwege de gaafheid van in- en exterieur.